Sofia er sygeplejersken, der blev specialist
”Der er ikke nogle forventninger, til præcis hvornår du gør dit arbejde, så længe du gør det, du skal – det giver stor fleksibilitet”.
Da Sofia Magno Jacobsen, Senior Pharmacovigilance Specialist i MSD, var yngre, drømte hun egentlig om at blive konservator, da hun elsker at male. Men det år, hun skulle søge ind på uddannelsen, kunne man kun blive sten-konsservator, og det gad hun ikke. I stedet endte hun med at blive intensivsygeplejerske, og det fortæller hun, at der er to grunde til: ”Du kan komme ud og se hele verden og opleve nye ting, og du kan altid få et job”.
Og at se verden, det har Sofia. Selvom accenten lyder dansk, og hun har boet her siden 1994, kommer hun oprindeligt fra Sverige – født halv svensk, halv portugisisk. Inden hun endeligt har slået rødder herhjemme, har hun undervejs flyttet hele 25 gange og boet i syv forskellige lande, som bl.a. tæller USA, England og Saudi Arabien: ”Min far var læge, og det var hans arbejde, der fik os til Mellemøsten, og det er min mand Niels’ arbejde, der har fået os til USA og England”.
Fra sygeplejerske til MSD
Som sygeplejerske var der mange lange og skiftende vagter, og især da hendes i dag voksne sønner var små, var det hårdt med weekend- og aftenvagter på intensivafdelingen, for hun følte aldrig, hun havde tid til at se dem – og derfor skulle der ske noget nyt. Sofia arbejdede som sygeplejerske i 11 år, men siden 2005 har Sofia arbejdet i forskellige medicinalvirksomheder i det private, før hun i 2016 kom til MSD.
”Det sjove er, da jeg startede som sygeplejerske, troede jeg det eneste, du kunne i det private var at være sælger. Og det kunnne jeg ikke se mig selv i. Så det var lidt af en ’test’, at jeg søgte en stilling i en Pharmacovigilianceafdeling i en medicinalvirksomhed, som jeg jo heldigvis elsker og trives fantastisk i”.
I Pharmacovigiliance sidder man primært med birvirkningsrapportering og samler information om lægemidler, så det kontinuerligt kan vurderes om balancen mellem risikoen for bivirkninger og virkningens gavn hælder til den rette side . Det er også Sofias afdeling, der bl.a. skal sørge for, at de lever op til myndighedskravene i Danmark og Europa. ”Vi har en finger med i ret mange processer, da vi hele tiden skal sikre at patienter og sundhedspersonale kan rapportere bivirkninger. Det indebærer at vi samarbejder på tværs af afdelinger f.eks. med regulatorisk, medicinsk information og så Human Health selvfølgelig, og det gør arbejdet meget spændende”.
Patienten er stadig det vigtigste
For Sofia har det været en stor styrke først at prøve kræfter af ude i felten: ”Jeg så jo den anden side af, hvordan patienterne faktisk oplevede bivirkningerne (…) Den her form for praktisk erfaring har været nem at oversætte til mit job i dag. Det har nærmest været en bonus, for jo flere ting du har oplevet på førstehånd, jo nemmere er det at komme ind og bruge den viden – for det vi sidder og laver er jo at hjælpe mennesker ude i den virkelige verden”.
Selvom Sofia rent fysisk har flyttet sig længere væk for patienterne, er hun ikke i tvivl om, at det er dem, som stadig er i fokus: ”Patienterne er de vigtigste. Selvom jeg kun er en lille brik i puslespillet, gør vi det, vi gør, for at skabe de bedste produkter for vores patienter. Så jeg føler jo, at det er en værdifuld og meningsfuld stilling”.
Til tider har Sofia overvejet, om hun skulle gå tilbage til at være sygeplejerske. Det er dog ikke sket, for som hun selv fortæller: ”Forholdene her hos MSD er bare lidt for gode”. Udover arbejdsforholdene har det haft stor betydning for Sofia, at der er så mange forskellige muligheder: ”Noget af det jeg også synes er mest fantastisk ved MSD, der er, hvor nemt det er at flytte internt – det har jeg ikke oplevet på tidligere arbejdspladser. Jeg føler, der er et fokus på at beholde og udvikle sine medarbejdere. Det er en stor force hos MSD, at man har mulighed for at skifte og prøve kræfter af med nye arbejdsopgaver og andre stillinger, da det hjælper en med at udnytte sit fulde potentiale og finde sin rette hylde”.
Et positivt stressforløb
Selvom Sofia er glad for MSD som arbejdsplads, forlod hun det tilbage i 2022 efter 6 år – hun gik nemlig ned med stress. Hun besluttede sig for at søge væk og prøve kræfter et andet sted. Der gik dog ikke længe, før Sofia var tilbage i MSD igen, helt præcist i maj 2023. Her dukkede det helt rigtige job op, og med Sofia som den helt rigtige kandidat: ”Jeg blev sådan lidt headhuntet tilbage til MSD – og der var mange tanker ift. at skulle gå tilbage oven på min stress”.
Men det viste sig, at MSD var det helt rigtige sted at være for Sofia. ”Da jeg gik ned med stress blev jeg tilbudt et rigtig godt stressforløb hos MSD. Jeg føler generelt, at hvis der sker noget, jamen så kan du få fantastisk hjælp. Jeg fik selv hjælp til en psykolog og hjælp fra både HR og min chef. Der var rigtig god støtte – og det var faktisk det, som gjorde, at jeg godt ’turde’ at komme tilbage. Jeg havde lyst til at komme tilbage”.
For Sofia var det faktisk ”en postiv oplevelse i det store hele”. Med den rette hjælp og tiltag kom hun godt videre og ovenpå igen. Og det er bl.a. MSDs initiativer som yoga, mindfullness, walk-and-talk og generelt en åben kultur, der gjorde, at det kunne lykkedes: ”Selvom det er hårdt, og man føler, at man kæmper, så er min anbefaling, at man udnytter de muligheder, tilbud og hjælp, man evt. kan få. Jeg tror dog, det er ret unikt, at der findes så mange muligheder, som der gør her hos MSD”.
”I MSD er indstillingen altid: er der noget, jeg kan gøre for dig?”
For Sofia personligt betyder det rigtig meget, at der er fokus på work-life balance og muligheden for fleksibilitet i jobbet. I forhold til sit tidligere job som sygeplejerske har Sofia fundet ud af, at det med at arbejde fast mandag-fredag, det kan noget! Og det kan det med at strukturere arbejdstiden, som man vil, også: ”Der er ikke nogle forventninger, til præcis hvornår du gør dit arbejde, så længe du gør det, du skal – det giver stor fleksibilitet”.
Men uden gode kollegaer ville ingen af goderne ved jobbet betyde det store. Heldigvis føler Sofia sig godt tilpas blandt sine kollegaer, og hun nyder den åbne og hjælpsomme kultur, der gør hendes hverdag i MSD lige det bedre: ”Generelt det at man kan snakke med hinanden, og alle er åbne, og alle tager ansvar! Jeg har tidligere oplevet før min tid hos MSD, at de typiske svar, når man bad om hjælp var ’nej det er ikke min opgave’ eller ’det ved jeg ikke noget om’ – ansvaret blev ligesom hele tiden skubbet fra sig. Her er det totalt omvendt, og alle er så hjælpsomme. Man man mærke, at alle vil samarbejde, også på tværs at teamsene, og det er fantastisk”.
DK-NON-01325 / 07.12.2023